ti-na-prosexw

Τι να προσέχω σ ένα κολυμβητήριο

Η κολύμβηση πλέον είναι κάτι που έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον πολλών γονέων διότι αποτελεί τον πιο ασφαλή τρόπο εκγύμνασης, χωρίς καταπονήσεις. Είναι μια υπέροχη ενασχόληση που μπορείτε να κάνετε με το παιδί σας και μία από τις ελάχιστες δραστηριότητες που μπορείτε να ακολουθήσετε από 40 ημερών έως 140 ετών!!!

Όλοι θέλετε να μάθουν να κολυμπάνε τα παιδιά σας, τόσο για ισχυροποίηση του οργανισμού, όσο και για μεγαλύτερη ασφάλεια στη θάλασσα, όμως τι πρέπει να προσέξετε; Τι να αναζητήσετε από τον προπονητή ή από το προσωπικό που θα πλαισιώνει το παιδί σας αλλά και εσάς;

 

Ιδού τα 5 βασικά πράγματα που θα πρέπει ένας γονιός να αναζητήσει σε έναν χώρο εκμάθησης κολύμβησης.

 

ΑΣΦΑΛΕΙΑ Σωματική και Ψυχολογική

 

Το νερό όσο εξοικειωμένος κι αν είναι κάποιος, χρειάζεται προσοχή, για αυτό η νούμερο ένα έννοια σου, θα πρέπει να είναι η εκπαίδευση των προπονητών. Έχουν πρόσφατες γνώσεις ναυαγοσωστικής και πρώτων βοηθειών; Αχρείαστες να’ ναι οι γνώσεις, οι εκπαιδευτές είναι πάντα δίπλα στο παιδί, οπότε είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των παιδιών μέσα στο νερό.

Δεύτερον, αλλά διόλου μικρότερης σημασίας, είναι η εκπαίδευση των προπονητών και των ανθρώπων στη γραμματεία, όσον αφορά στις παιδαγωγικές μεθόδους. Χρειάζεται πάνω απ όλα αγάπη για τα παιδιά και μεταδοτικότητα. Επειδή εγώ ήμουν κάποτε μαθητής, δε σημαίνει ότι μπορώ να διδάξω , ούτε βέβαια επειδή ήμουν αθλητής, μπορώ να προπονήσω σωστά. Απαραίτητη, λοιπόν, είναι κι η εκπαίδευση στη γυμναστική Ακαδημία ή σε Παιδαγωγικά τμήματα και φυσικά σε μια σειρά σεμιναρίων γύρω από τις νέες μεθόδους προσέγγισης και εκμάθησης βρεφών και νηπίων. Το να μετράς πλακάκια καθώς κολυμπάς, είναι βαρετό για εμάς τους ενήλικες, πόσω μάλλον για τα παιδιά… Με τις διαταγές ελάχιστοι αγάπησαν το οτιδήποτε… Μέσα από το παιχνίδι και το γέλιο, όμως, οι γνώσεις κατακτώνται για πάντα!

 

ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ

 

Όταν πηγαίνεις να δεις έναν χώρο πισίνας πρέπει να ελέγξεις τις εγκαταστάσεις. Δηλαδή, πόσο άνετοι είναι οι χώροι που θα αλλάξεις το παιδί σου, ποιοι αποθηκευτικοί χώροι υπάρχουν, πόσο καθαρός είναι ο χώρος που θα σας φιλοξενήσει για το μάθημα σας, αν υπάρχει χώρος αναμονής για θηλασμό ή αν υπάρχει κάποιος χώρος αναμονής για το αδερφάκι ή να πιεις έναν καφέ σαν άνθρωπος βρ’ αδερφέ!!! Υπάρχουν πιστολάκια και σε τι συνθήκες συντηρούνται; Επίσης θα πρέπει να δούμε τα πατώματα κατά πόσον είναι καθαρά και κυρίως αντιολισθητικά, διότι το παιδί σας σίγουρα από την χαρά του θα αρχίσει να τρέχει σαν τρελό κι ότι παντοφλάκια κι αν έχετε πάρει, αν το πάτωμα, γλιστράει, η πιρουέτα είναι εγγυημένη! Όπου υπάρχουν σκαλοπάτια θα πρέπει να υπάρχουν λαβές και από τις δύο πλευρές του τοίχου για να μπορείς να πιαστείς σε περίπτωση που πας να γλιστρήσεις ή αν απλά θες μια στήριξη γιατί κρατάς το παιδί σου στην αγκαλιά.

Πολύ σημαντικός είναι κι ο αέρας που αναπνέουμε στο χώρο της πισίνας. Είναι αποπνικτικά, έχει κρύο και πολλή υγρασία, ή ζέστη και αναθυμιάσεις; Ένας σωστός χώρος πισίνας, θα έχει ζέστη αλλά όχι υπερβολική υγρασία (παρατηρήστε τα τζάμια, αν κάνουν υδρατμούς) και φυσικά χωρίς έντονη μυρωδιά χλωρίου. Αν ο εξαερισμός δεν είναι ικανοποιητικός, υπάρχει η πιθανότητα να μεταδοθούν και σ αυτό το χώρο μικρόβια, οπότε το νου σας στον εξαερισμό του χώρου!

 

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ

 

Οι ηλικίες που απευθύνεται η βρεφική κολύμβηση αλλά και η εκμάθηση, είναι μικρές, γι’ αυτόν, λοιπόν, το λόγο συνιστάται να αποφύγετε μια πισίνα η οποία απολυμαίνεται μόνο με χλώριο. Πλέον υπάρχουν τόσοι άλλοι τρόποι καθαρισμού, όπως το όζον, το βρώμιο, το UV, το άλας κλπ, όπου δεν είναι τόσο καυστικοί για το δέρμα, ούτε επιβαρύνουν τα μάτια και το αναπνευστικό σύστημα. Φυσικά ένα ποσοστό χλωρίου, αντίστοιχο του πόσιμου νερού, είναι απαραίτητο για το 100 % της απολύμανσης ή κάποιες συνδυαστικές μέθοδοι για καλύτερη κάλυψη. Επίσης, θα πρέπει η ανακυκλοφορία του νερού της πισίνας να είναι συχνή, να γίνονται συχνές δειγματοληψίες, τα αποτελέσματα των οποίων να βρίσκονται σε κοινή θέα και φυσικά, όσοι χρησιμοποιούν την πισίνα, να φέρουν τις απαραίτητες ιατρικές βεβαιώσεις, αλλά και να κάνουν υποχρεωτικά ντους πριν εισέλθουν στην πισίνα!

 

 

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ

 

Ανάλογα με την ηλικία στην οποία απευθυνόμαστε, προσαρμόζεται αντίστοιχα και η ιδανική θερμοκρασία πισίνας.

Για βρέφη έως 40 ημερών η ιδανική θερμοκρασία είναι 36-37 Βαθμούς Κελσίου.

Από 40 ημερών ως 5 ετών, η κατάλληλη θερμοκρασία είναι περίπου στους 32-33 Βαθμούς, λαμβάνοντας όμως πάντα υπόψη, ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό κι ότι αν κάποιο παιδί φαίνεται να κρυώνει σ αυτή τη θερμοκρασία, μπορεί να μειώσει την παραμονή του στο νερό.

Μετά τα 5 μέχρι και την ηλικία των 105, ιδανικά κολυμπάμε στους 27 περίπου βαθμούς, όπου δεν είναι ούτε αρκετά κρύο να παγώνεις, ούτε αρκετά ζεστό για να είσαι νωθρός…

Οι άνθρωποι χρειαζόμαστε περίπου ένα τέταρτο για να προσαρμόσουμε τη θερμοκρασία του σώματός μας σε νέες συνθήκες, οπότε η σωστή θερμοκρασία είναι ένα κομμάτι πολύ σημαντικό για να απολαμβάνουμε το παιχνίδι στο νερό και να μη μας φαίνεται σαν αγγαρεία!

Αν βέβαια εσείς έχετε να προσθέσετε και κάτι που δεν σκεφτήκαμε, όπως  για παράδειγμα να υπάρχουν και άνθρωποι που στεγνώνουν, ταΐζουν και ντύνουν τα παιδιά σας, παρακαλώ προσθέστε το παρακάτω 🙂 !

 

Χατζηγιακουμής Νικόλας

Υπεύθυνος προγράμματος

Βρεφική κολύμβηση ιΧθείς

Καλαμαριά Μιαούλη 18.

Κλινική Άγιος Λουκάς –

Ξενοδοχείο Εγνατία Palace –

6955 066 413 – 6989 66 57 57

www.babyswimthessaloniki.gr

info@babyswimthessaloniki.gr

fb cover foto

Summer Camp 2016

seminar-fb-event

Δωρεάν Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών Ιχθείς 2016

Με μεγάλη ανυπομονησία οργανώνουμε και φέτος το καθιερωμένο μας δωρεάν σεμινάριο πρώτων βοηθειών για βρέφη και παιδιά, ώστε να «φρεσκάρουμε» τις γνώσεις μας εν όψει του καλοκαιριού!
Την Πέμπτη 2/6/16 και την Παρασκευή 17/6/16 ώρα 17:00, στον πολιτιστικό και αθλητικό πολυχώρο ‘’We’’ (3ης Σεπτεμβρίου και Γρ.Λαμπράκη), θα πραγματοποιηθεί Δωρεάν Σεμινάριο πρώτων βοηθειών, αυτή τη φορά από από τη Ναυαγοσωστική Ακαδημία Ελλάδος Bayline και τον κύριο Αθανάσιο Κοτσομύτη, με θέματα:
Πνιγμός για βρέφη και παιδιά,  κίνδυνοι καλοκαιριού και γενικά μικροατυχήματα.
Πρόκειται για ένα καθαρά ενημερωτικό σεμινάριο που έχει ως στόχο να εμπλουτιστεί η γενική μας παιδεία σε θέματα άμεσης επέμβασης και ασφάλειας.
 
Το σεμινάριο απευθύνεται κατά κύριο λόγο στα ενεργά ή παλαιότερα μέλη μας και οι θέσεις είναι περιορισμένες. Σε περίπτωση που δεν καλυφθούν, τότε θα δοθούν κάποιες και στο ευρύ κοινό.
Δυστυχώς οι μικροί μας κολυμβητές δε θα μπορέσουν να παρευρεθούν, αν και θα το θέλαμε πολύ. Οι σημαντικές πληροφορίες που θα λάβετε, απαιτούν την αμέριστη προσοχή σας.
 
Σας ευχαριστούμε όλους για την κατανόηση.
 
Απαραίτητη προϋπόθεση, η δήλωση συμμετοχής από κοντά, ή τηλεφωνικώς στις γραμματείες μας.
Να είστε όλοι εκεί, σας περιμένουμε!
 
IMG_4182

Κοπή πίτας 2016 και σεμινάριο Waldorf!

Κόψαμε και πάλι την καθιερωμένη βασιλόπιτά μας! Αρχές Μαρτίου (κάλλιο αργά παρά ποτέ) μαζευτήκαμε σύσσωμη η ομάδα για να ευχηθούμε για τη νέα χρονιά αλλά και για έναν ακόμη πολύ σημαντικό λόγο!

Το φλουρί κέρδισε η αγαπημένη μας Ειρήνη, που φροντίζει καθημερινά, με αμέριστη αγάπη, να μένει ο χώρος μας καθαρός!

Ο άλλος λόγος είναι ότι υποδεχτήκαμε την υπέροχη Λαμπρινή Τσιλικιτίδου, παιδαγωγό σε γερμανικό σχολείο της Waldorf, η οποία με πολλή αγάπη και μεταδοτικότητα, μας έδωσε τα φώτα της πάνω στην ολιστική μέθοδο διαπαιδαγώγησης της Waldorf. Πρόκειται για μία ολιστική παιδαγωγική προσέγγιση, η οποία βασίζεται – πάνω απ’όλα – στην αγάπη για το παιδί και την ψυχή του. Τα παιδιά μας συνεχώς βομβαρδίζονται – από την προσχολική ηλικία – από λογικά πράγματα που πρέπει να μάθουν , ενώ σ αυτήν την περίοδο της ζωής τους, αυτά λειτουργούν κυρίως συναισθηματικά κι όχι γνωστικά. Τι ωραία που θα ήταν, λοιπόν, να φτάσουν στο γνωστικό κομμάτι, αφού πρώτα μάθουν τα συναισθήματά τους; Αυτά και άλλα ωραία συζητήσαμε και δώσαμε υπόσχεση για περαιτέρω!

Όσο ρομαντικό κι αν ακούγεται, τα παιδιά μας το μόνο που χρειάζονται είναι αγάπη και κατανόηση. Και μια μέθοδος που βασίζεται στην ολιστική γνώση της φύσης του παιδιού, σίγουρα έχει πολλά να μας δώσει! Όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερα σχετικά με τη Waldorf, μπορεί να επισκεφθεί και τον παρακάτω σύνδεσμο!

Λαμπρινή σε ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για το υπέροχο μοίρασμα!

 

IMG_4174 IMG_4175 IMG_4176 IMG_4179